img

img

img

img

img
תסמונת טורט

תסמונת טורט

NTD

30 בנובמבר 2023 |

| בריאות

avator

תסמונת טורט היא הפרעה נוירולוגית המאופיינת בתנועות חוזרות ונשנות, סטריאוטיפיות ובלתי רצוניות הנקראות טיקים. המצב נקרא על שמו של ד"ר ז'ורז' ז'יל דה לה טורט, הנוירולוג הצרפתי החלוץ שתיאר לראשונה את המצב אצל אצילית צרפתייה בת 86. הסימפטומים המוקדמים של תסמונת טורט מבחינים בדרך כלל לראשונה בילדות, כאשר ההתחלה הממוצעת היא בין הגילאים 3 עד 9 שנים. זה משפיע על אנשים מכל הקבוצות האתניות ומשני המינים, אבל זה נפוץ פי שלושה עד פי ארבעה אצל בנים מאשר אצל בנות.

מהי בעצם תסמונת טורט?

תסמונת טורט היא הפרעה נוירולוגית המאופיינת בתנועות חוזרות ובלתי רצוניות וקוליות המכונה טיקים. טיקים אלו יכולים לנוע בין מתונים לחמורים ויכולים להשפיע באופן משמעותי על התפקוד היומיומי של האדם ואיכות חייו. תסמונת טורט מופיעה בדרך כלל במהלך הילדות, כאשר הגיל הממוצע להתפרצות הוא בין 6 ל-7 שנים. עם זאת, זה יכול להופיע גם בגיל ההתבגרות או בבגרות.

הסיבה המדויקת לתסמונת טורט עדיין לא ידועה, אך מאמינים שהיא כרוכה בשילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ונוירוביולוגיים. ההערכה היא שכ-1 מתוך 100 ילדים בארצות הברית מושפעים מהפרעה זו. בנים נוטים פי שלושה עד ארבעה לפתח את תסמונת טורט מאשר בנות.

תסמונת טורט קשורה לעיתים קרובות למצבים אחרים המתרחשים במקביל, כגון הפרעת קשב וריכוז (ADHD) והפרעה טורדנית כפייתית (OCD). מחלות נלוות אלו עלולות לסבך עוד יותר את הניהול והטיפול בהפרעה.

ביטול המסתורין של "הקללות" של תסמונת טורט

תסמונת טורט קשורה לעתים קרובות לתסמין מסוים הנקרא קופרוליה, הכרוך בשימוש בלתי רצוני בשפה לא הולמת ופוגענית מבחינה חברתית. עם זאת, חשוב לציין שקופרוליה אינה מאפיין מגדיר של תסמונת טורט ומשפיעה רק על אחוז קטן מהאנשים עם ההפרעה. למעשה, קופרוליה מופיעה בפחות מ-10% מהמקרים של תסמונת טורט.

התקשורת מציגה לעתים קרובות את תסמונת טורט כמורכבת אך ורק מקופרוליה, מה שמוביל לתפיסות שגויות וסטריאוטיפים לגבי ההפרעה. חשוב להבין שתסמונת טורט כוללת מגוון רחב של טיקים מוטוריים וקוליים, שיכולים להשתנות בעוצמתם ובמשך הזמן. טיקים אלו יכולים לכלול תנועות פשוטות כמו מצמוץ עין או משיכת כתפיים, כמו גם פעולות מורכבות כמו קפיצה או חזרה על מילים או ביטויים.

בנוסף לקופרוליה, אנשים עם תסמונת טורט עלולים לחוות טיקים קוליים אחרים כגון כחכחת גרון, נהימה או השמעת קולות דמויי חיות. טיקים מוטוריים יכולים לכלול פעולות כמו טלטלות ראש, העווית פנים, או מגע חוזר או הקשה של חפצים. טיקים אלו עלולים להפריע ומטרידים, ולגרום למבוכה ולאתגרים חברתיים לנפגעים.

טיפול בטורט: מתרופות להתערבויות התנהגותיות

כאשר מדובר בטיפול בתסמונת טורט, ניתן להשתמש בגישות שונות, החל מתרופות ועד התערבויות התנהגותיות. טיפולים אלו מטרתם להפחית את תדירות וחומרת הטיקים, לשפר את התפקוד הכללי ולשפר את איכות החיים של אנשים עם תסמונת טורט.

  • תרופות:
    אחת מאפשרויות הטיפול העיקריות בתסמונת טורט כוללת שימוש בתרופות. תרופות אנטי פסיכוטיות, כגון הלופרידול וריספרידון, נרשמות בדרך כלל כדי לסייע בניהול טיקים. תרופות אלו פועלות על ידי אפנון רמות הדופמין במוח, מה שיכול לעזור להפחית את עוצמת ותדירות הטיקים. עם זאת, חשוב לציין כי התגובה התרופתית יכולה להשתנות בין אנשים, וייתכנו תופעות לוואי. יש צורך במעקב קבוע על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות כדי להבטיח ניהול תרופות מיטבי.
  • התערבויות התנהגותיות:
    התערבויות התנהגותיות ממלאות תפקיד מכריע בטיפול המקיף בתסמונת טורט. התערבות אחת כזו היא טיפול היפוך הרגלים (HRT), המתמקד בהגברת המודעות לטיקים ובהוראת יחידים התנהגויות חלופיות ומקובלות יותר מבחינה חברתית להחליף את הטיקים. טיפול הורמונלי כולל בדרך כלל מספר מרכיבים, כולל אימון למודעות, אימון תגובה מתחרה ותמיכה חברתית. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא התערבות יעילה נוספת, המסייעת לאנשים לנהל את ההיבטים הרגשיים והפסיכולוגיים של החיים עם תסמונת טורט. CBT יכול לסייע בהפחתת חרדה, שיפור אסטרטגיות התמודדות ושיפור הרווחה הכללית.
  • גישות משולבות:
    במקרים רבים, שילוב של טיפול תרופתי והתערבויות התנהגותיות מניב את התוצאות הטובות ביותר. גישה משולבת מאפשרת תוכנית טיפול מקיפה ופרטנית יותר. על ידי שילוב של טיפול תרופתי עם התערבויות התנהגותיות, אנשים עם תסמונת טורט יכולים לחוות ירידה בחומרת הטיקים ושיפור בתפקוד הכללי. בנוסף, ריפוי בעיסוק וריפוי בדיבור יכולים להועיל גם בטיפול באתגרים ספציפיים הקשורים לתסמונת טורט, כגון קשיי קואורדינציה מוטורית וקשיי דיבור.

תסמונת טורט, למרות הפרעה מורכבת ולעתים קרובות לא מובנת, ניתנת לניהול ביעילות באמצעות שילוב של תרופות, פסיכותרפיה ותמיכה. זיהוי וטיפול מוקדם יכולים לעזור לסובלים מהמצב לנהל חיים מלאים ועצמאיים. חינוך והבנה חיוניים במאבק בסטיגמה ובתפיסות השגויות סביב הפרעה זו.

רוצים לקרוא עוד ? בקרו בקטגוריית בריאות >> בלחיצה כאן

בריאות | גוף ונפש |


 לעוד תכנים ועדכונים הרשמו לערוץ הטלגרם שלנו: לחצו כאן

מצאתם טעות? יש לכם שאלה? תגובה? פנו אלינו דרך הטלגרם או דרך המייל